perjantai 26. elokuuta 2011

Hussein ChalayanPariisin Musée Les Art Décoratifs esittää marraskuun puoleen väliin asti Hussein Chalayan tuotoksia. Hussein Chalayan on yksi tämän päivän innovatiivisimmista ja luovimmista suunnittelijoista. Hän syntyi Kyproksella vuonna 1970, mutta muutti perheensä kanssa Lontooseen vuonna 1982.

Chalayan valmistui arvostetusta Central Saint Martins taidekoulusta vaatesuunnittelijaksi vuonna 1993 ja hätkähdytti muotipiirejä valmistujaisnäytöksessänsä maatuneilla silkkimekoilla, jotka oli haudattu maahan ja kaivettu ylös. Yksi näistä mekoista aloitti Pariisissa nähdyn näyttelyn ja se näytti ihmeellisen kauniilta, salaperäiseltä ja samettiselta.

Myöhemmällä urallaan älykkönä tunnettu Chalayan on jatkanut erikoisten materiaalien käyttöä töissään. Arkkitehtuurista, teknologiasta ja avaruudesta kiinnostuneen suunnittelijan työt ovat minimalistisia, futuristisia ja surrealistisia.

Hänen kokoelmissaan on nähty huonekaluista tehtyjä asuja, kaukosäätimen painalluksella muuttuvia vaatteita ja paperisia mekkoja, jotka voi taitella kirjekuoreksi ja lähettää postissa. Näytökset ovat mystisiä, tieteiselokuvamaisia spektaakkeleja, jotka ovat samaan aikaan kietovia ja pelottavia.


Hussein Chalayan ei edes kuvittele, että joku oikeasti käyttäisi hänen hulluimpia asujaan. Käyttövaatteita hän on suunnitellut muun muassa lentoyhtiöille ja jopa Top Shopille. Chalayan on palkittu taiteilija, jonka työt ovat kiertäneet erilaisissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Nyt nähtävässä Pariisin näyttelyssä esillä on kattava otanta hänen koko urastaan niin luonnoksina, näytösvideoina kuin itse teoksinakin.

Hussein liitetään muun muassa Issey Miayken ja Yohji Yamamoton kanssa suunnittelijoiden ryhmään, jotka työllään ovat mullistaneet muotia ja vieneet sitä uuteen suuntaan.Les Arts Décoratifs
107, rue de Rivoli
75001 Paris
France


Hussein Chalayan, récits de mode
5 heinäkuuta–13 marraskuuta 2011

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti