torstai 15. syyskuuta 2011

Mad Men ja Banana Rebublic

Banana Republic on luonut malliston, joka kantaa 60-luvulle sijoittuvan, moninkertaisesti palkitun Mad Men-sarjan nimeä ja tyyliä.

Mad Men on yksi parhaista tv-sarjoista kautta aikojen, ja sijoittuu omalla listallani Twin Peaksin, Lostin ja Fitz ratkaisee-sarjojen kanssa samaan kärkiluokkaan. Mad Menin puvustus ja lavastus on äärimmäisen korkeatasoista ja sarjaa seuraamalla pääsee näkemään mitä parhaiten 60-luvun pukeutumista ja yhteiskuntarakenteita. Juoni on hienostunutta draamaa, jossa kunnioitetaan katsojan älykkyyttä, eikä alleviivata ja selitellä tapahtumien kulkua.

Banana Republicin idea ratsastaa tyylikkäällä tv-sarjalla on hyvä, mutta toteutus kuitenkin tylsä. Mallistossa ei ole hitustakaan mielikuvitusta ja asut ovat tätimäisiä rooliasuja.


Ensimmäinen Banana Republic perustettiin Kaliforniaan vuonna 1978. Mel ja Patricia Zieglerin liikeideana oli matkustusaiheinen vaateyritys, jossa uniikkien mallistojen taustalle rakennettiin eksoottisiin paikkoihin sijoittuva fiktiivinen tarina. Yrityksen kasvaessa matkustusteema jatkui myymälöiden sisustuksessa, joissa käytettiin mielikuvituksekkaasti autenttisia elementtejä, kuten Jeeppejä, sumua ja kosteutta.




Banana Republic kuitenkin myytiin Gapille vuonna 1983, jolloin se pikkuhiljaa alkoi muuttua enemmän tavanomaiseksi luksusvaateyritykseksi. Erottaakseen Banana Republicin Gapista ja luodakseen merkille erityispiirrettä, sille ostetaan aina silloin tällöin historiallisia rakennuksia jälleenmyyntipisteiksi. Suomessa Banana Republic on tullut ehkä eniten tunnetuksi vain nimenä Project Runwayssa, johon merkki lähti mukaan vuonna 2004.

Vaihtoehtoisuus on selvästi mennyttä ja katu-uskottavuudesta on jäljellä enää hyvä tuotenimi, mikä on säälittävästi heitetty hukkaan. Vai oletteko samaa mieltä? Yrityksen nimellä on suuri merkitys tuotteen brändiin. Lindexillä, Seppälällä tai Kappahlilla ei mielestäni ole mitään mahdollisuutta luoda katu-uskottavaa uraa muodin parissa jo niiden laimeiden nimien takia. Sen sijaan nimet, kuten Monky, Weekdays, Banana Republic tai vaikka Acne, ovat nimensä puolesta kaikki samalla viivalla, jäljelle jää vain kysymys, kuinka nimeä edustetaan.

Lopuksi muutama kuva todellisesta Mad Men tyylistä. Tyrmäävän tyylikästä ja autenttista! Nykypäivän versio tästä ei tulisi olla pliisu kopio, vaan päivitetty, seksikäs näkökanta. Sellainen, jota sitäpaitsi nähdään muutenkin kaduilla naisilla, jotka poimivat vaikutteita tämän hetken pinnalla olevilta vuosikymmeniltä, kuten 1940- ja -60-luvuilta.
January Jones on tyyli-ikoni siviilielämässäänkin.







Okei, myönnetään. En katso Mad Men:ä minkään vaatetuksen tai juonen takia, vaan ainoastaan Don Draperin!!!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti