keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Vaatteita maitoproteiinista


Mitä syntyy, kun vaatesuunnittelija on samaan aikaan myös biologi? Vaatteita maidosta! Saksalainen biologi ja suunnittelija Anke Domaske valmistaa vaatteita maitoproteiinista, eli kaseiinista. Domaske on perustanut Qmilch-nimisen yrityksen ja suunnitelmissa on valmistaa kokonainen maitokuidusta tehty vaatemallisto.

Yhteen mekkoon kuluu noin kuusi litraa ylijäämämaitoa, joka ei kelpaa enää elintarvikkeeksi. Ekologisen maitokuitukankaasta tekee myös vedenkulutus, joka on huomattavasti vähemmän kuin puuvillan jalostuksessa. Lisäksi valmistamiseen käytetään luonnollisia lisäaineita. Ekologinen valmistustapa on juuri Anke Domasken innovaatio, sillä itse kaseiini on tunnettu 1930-luvulta lähtien. Aiemmin kaseiinia on käytetty muiden kuitujen seassa ja tuottamiseen on tarvittu kemikaaleja.

Maitokuituiselle mekolle kertyy hintaa noin 150 euroa. Se on allergisoimaton, vetta hylkivä ja miellyttävä ihoa vasten. Kaseiini vaate kuivuu nopeasti ja on biohajoava. Voisiko maitovaatteet olla yksi tulevaisuuden vaihtoehto vaateteollisuudelle, joka tällä hetkellä kuluttaa ja kuormittaa maapalloa vakavasti?

Maitokuidun lisäksi jutussa mielenkiintoista on Anke, joka on vasta 28-vuotias ja jolla on kaksi hyvin erialan tutkintoa suoritettuna. Hauskaa on, kuinka hän on keksinyt yhdistää ammatitaitonsa yhdeksi erityisosaamiseksi. Monella on nykypäivänä monen erialan tutkintoja tai ainakin opintoja taustalla, kun valinnan mahdollisuudet ovat laajat ja ammattia vaihdetaan vielä keski-ikäisenäkin. Anken tarina inspiroi näkemään, että monipuoliset taidot luovat kilpailukykyä, eikä mikään aiemmin opittu ole turhaa, vaikkei se ensi silmäyksellä liittyisikään tulevaisuuden unelma-ammattiin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti